CUSUM-control chart
De CUSUM-control chart monitort revisie-ingrepen na een primaire prothese en is een hulpmiddel voor kwaliteitsmonitoring in de orthopedische zorg.
Een CUSUM-control chart houdt het verschil bij tussen de verwachte kans op een revisie binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 jaar) en het daadwerkelijke voorkomen van een revisie.
Voor elke patiënt wordt de kans op een revisie berekend. Deze kans is afhankelijk van de patiëntkenmerken, zoals leeftijd of gezondheid (de zogenaamde casemix).
- Geen revisie: Als er geen revisie plaatsvindt, daalt de lijn in de grafiek met het verschil tussen 0 (geen revisie) en de kans op revisie voor deze specifieke patiënt.
- Wel revisie: Als er wél een revisie plaatsvindt, stijgt de lijn met het verschil tussen 1 (revisie) en de kans op revisie voor deze specifieke patiënt.
Als alles volgens verwachting verloopt, beweegt de lijn steeds op en neer tot de 0. Als er vaker revisies plaatsvinden dan verwacht, stijgt de lijn. Zodra de lijn een grens van bijvoorbeeld +5 bereikt, is er een signaal dat actie vereist. Na zo’n signaal begint de grafiek weer bij 0, zodat de zorgaanbieder verder kan met een schone lei.
Waarom een CUSUM-control chart gebruiken?
De CUSUM-control chart heeft belangrijke voordelen:
- Sneller afwijkingen signaleren
Uit onderzoek blijkt dat de CUSUM-chart problemen eerder opspoort dan andere methoden, zoals funnelplots. Ziekenhuizen met meer revisies dan verwacht kregen gemiddeld binnen 18 maanden voor heupoperaties en 21 maanden voor knieoperaties een signaal. - Betrouwbare signalen
De CUSUM-chart geeft met een hoge nauwkeurigheid en bijna geen valse meldingen aan wanneer er een probleem is. Dit helpt om alleen in actie te komen als dat echt nodig is. - Vroegtijdig verbeteren
Door afwijkingen vroeg te signaleren, kunt u snel ingrijpen en verbeteringen doorvoeren. Dit komt uiteindelijk ten goede aan de kwaliteit van zorg voor patiënten.
Wat nu als de CUSUM een signaal geeft?
Wanneer de CUSUM-control chart een signaal geeft, betekent dit dat het aantal revisies hoger is dan verwacht, rekening houdend met de patiëntkenmerken. Dit is een aanwijzing dat er mogelijk iets mis is en dat verdere evaluatie nodig is.
In dit geval kunnen de LROI-kwaliteitsrapporten en het LROI-Dashboard een waardevolle bron zijn om de oorzaak van de hogere revisiepercentages te onderzoeken. De rapporten bieden spiegelinformatie waarmee zorgaanbieders hun prestaties kunnen vergelijken met landelijke benchmarks. Ze bevatten gegevens over patiënt- en behandelkenmerken, prothesetypen, en revisieredenen. Door deze data te analyseren, kan worden bepaald of de hogere revisiepercentages verklaard kunnen worden door factoren zoals verschillen in patiëntpopulaties of behandelmethode.
Als de LROI-data geen duidelijke verklaring bieden, is het belangrijk om interne factoren te onderzoeken, zoals wijzigingen in procedures of postoperatieve zorg. Dit helpt bij het vinden van mogelijke verbeterpunten en het ontwikkelen van een verbeterplan om de zorg te optimaliseren.
Conclusie
De CUSUM-control chart helpt om snel en betrouwbaar te zien wanneer er meer revisies plaatsvinden dan verwacht. Dit maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen en gericht verbeteringen door te voeren.