19 augustus 2024

Publicatie in Acta Orthopaedica: Verschuiving van heup- en knieprothese-ingrepen van algemene ziekenhuizen naar zelfstandige behandelcentra

Op 17 juni 2024 publiceerde Acta Orthopaedica het artikel Time trends in case-mix and risk of revision following hip and knee arthroplasty in public and private hospitals: a cross-sectional analysis based on 476,312 procedures from the Dutch Arthroplasty Register online.

Het onderzoek is uitgevoerd met LROI-data door Bart-Jan van Dooren, Pelle Bos, Rinne Peters, Liza van Steenbergen, Enrico de Visser, Martijn Brinkman, Wim Schreurs en Wierd Zijlstra. Zij concludeerden dat zelfstandige behandelcentra en algemene ziekenhuizen duidelijk verschillende patiëntgroepen behandelen. Het aandeel heup- en knieprothese-ingrepen in zelfstandige behandelcentra is toegenomen, terwijl dit in algemene ziekenhuizen is afgenomen. Verschuiving van zorg naar zelfstandige behandelcentra lijkt veilig te kunnen: de kans op een revisie-ingreep bleef zeer laag. Revisie-ingrepen van patiënten met een prothese uit een zelfstandig behandelcentrum vinden vaak in andere ziekenhuizen plaats. Het is daarom belangrijk dat er goede afspraken bestaan over waar de zorg plaatsvindt als een revisie noodzakelijk blijkt.

Bekijk ook de Nederlandse samenvatting met infographic.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.