Project information

  • Project number: LROI2020-058
  • Principal investigator: van Rensch, PJH
  • Status: Published
  • Joint: Knee
  • Type of prosthesis: Total knee arthroplasty
  • Determinant: Hospital volume
  • Outcome: Re-revision
  • Starting year: 2020
  • Year of publication: 2023

Association between volume and outcome in Revision Total Knee Arthroplasty; Do high volume centers perform better?

Juni 2023: Publicatie Journal of Arthroplasty
Association between volume and outcome in Revision Total Knee Arthroplasty; Do high volume centers perform better?

PJH van Rensch, M Belt, A Spekenbrink-Spooren, GG van Hellemondt, BW Schreurs, PJC Heesterbeek

Geen verschil in re-revisiepercentage van gereviseerde knieprothesen naar revisievolume

Het aantal revisies van knieprothese-ingrepen neemt wereldwijd gestaag toe. In Nederland is het aantal uitgevoerde knie revisie-ingrepen bijna verdubbeld tussen 2010 en 2019. De voorspelling is dat deze trend zich de komende jaren zal 
voortzetten, vooral omdat knieprothesen steeds vaker worden geplaatst bij een steeds jongere populatie met een langere levensverwachting.

De technische moeilijkheid van een knie revisie-ingreep kan variëren van een eenvoudige wisseling van de insert of een operatie aan de patellacomponent tot een volledige revisie met grote botdefecten. Voor de grotere ingrepen zijn gespecialiseerde 
instrumenten en prothesen en uitgebreide chirurgische ervaring vereist. Deze operatie gaat dan ook gepaard met een langere operatietijd en langere nazorg. Daarom wordt een volledige revisie van een knieprothese beschouwd als een complexe chirurgische ingreep. Voor veeleisende en ongebruikelijke chirurgische ingrepen is aangetoond dat centralisatie de sterfte- en morbiditeitscijfers verlaagt.

Het doel van deze studie was om de samenhang tussen het aantal eerste revisies per ziekenhuis per jaar (revisievolume) en het risico op een tweede revisie te bekijken. Het overall risico op een tweede revisie en het risico op grote of gemiddelde tweede 
revisie werden bepaald. De hypothese was dat een hoger volume van eerste knie revisie-ingrepen in een ziekenhuis zou leiden tot lagere tweede revisiepercentages voor alle typen revisie.

Alle knie revisie-ingrepen, uitgevoerd in de periode 2010-2020, met beschikbare gegevens over de primaire ingreep werden bekeken. Kleine revisie-ingrepen (insertwissels of patella-operatie) werden uitgesloten. Ziekenhuizen en klinieken werden verdeeld in drie volumegroepen (≤12, 13 tot 24 of ≥25 revisie-ingrepen per jaar). 

Conclusie 

Het tweede revisiepercentage van een knie revisie-ingreep lijkt niet afhankelijk te zijn van het revisievolume of het type revisie in Nederland. Toch kan centralisatie van deze procedures bijdragen aan een betere kwaliteit, omdat grote revisies vaak technisch uitdagende procedures zijn die vaker worden uitgevoerd in centra met hoge volumes. Zeker ter preventie van een infectie is een ervaren team met voldoende middelen van belang voor een goede uitkomst.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.