Project information

  • Project number: LROI2018-024
  • Principal investigator: Boymans, T
  • Status: Published
  • Joint: Hip
  • Type of prosthesis: Hip arthroplasty
  • Determinant: Age, Femoral stem design: size
  • Outcome: Descriptive
  • Starting year: 2018
  • Year of publication: 2022

Correlation between age and size of the cementless femoral component in hip arthroplasty

December 2022: Publicatie Geriatric Orthopaedic Surgery & Rehabilitation
Correlation between age and size of the cementless femoral component in hip arthroplasty

HD Veldman, TAEJ Boymans, LN van Steenbergen, IC Heyligers

Leeftijdsgebonden veranderingen van de vorm van het femur beïnvloeden de grootte van de femurcomponent bij ongecementeerde heupprothesiologie

Bij ongecementeerde heupprothesiologie wordt de steel gefixeerd in de schacht van het femur (dijbeen) door deze hierin stevig te verankeren. Uit studies op röntgenopnamen en CT-scans is bekend dat de vorm van het femur verandert bij veroudering: de botdikte wordt dunner, de femurschacht wordt wijder en de vorm van de femurschacht verandert van een ‘champagnefluit’ naar de vorm van een ‘kachelpijp’. Deze veranderingen zijn sterker aanwezig bij (postmenopauzale) vrouwen dan bij mannen.

Om te onderzoeken of deze leeftijdsgebonden anatomische veranderingen in de klinische praktijk leiden tot het plaatsen van een grotere steelmaat bij ouderen, werden de leeftijd van de patiënt op het moment van opereren en de maat van de geplaatste steel bekeken. De hypothese was dat een hogere leeftijd op het moment van opereren zou leiden tot een grotere steelmaat, en dat dit effect met name bij vrouwen en onafhankelijk van lengte of gewicht zou optreden.

Alle primaire ongecementeerde hemi- en totale heupprothesen met de Corail femurcomponent van DePuy in de LROI over een periode van 10 jaar zijn bekeken als leeftijd, lengte en geslacht van de patiënt en de geplaatste steelmaat bekend waren. 

Conclusie

De vorm van een femur hangt samen met patiëntkenmerken als leeftijd en geslacht. Dit heeft gevolgen voor de maat steel die geplaatst wordt bij ongecementeerde fixatie. Een dikkere steel is een stijver implantaat, dat mogelijk leidt tot meer stress-shielding (afbraak van bot door de veranderde belasting) en hieraan gerelateerde complicaties 
als loslating en periprothetische fracturen. Daarnaast kan een grotere steelmaat ook leiden tot een toegenomen hoogte dat leidt tot verlenging van het geopereerde been of een toegenomen offset (horizontale afstand tussen de as van het femur en het centrum van de femurkop) dat leidt tot een teveel aan spanning en eventuele pijnklachten. In hoeverre deze effecten in de praktijk voorkomen zal vervolgonderzoek moeten aantonen. Nauwkeurige preoperatieve planning en peroperatieve controle zijn essentieel bij heupprothesiologie.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.