Identify casemix factors for PROMs hip/knee
April 2020: Publicatie HIP International
Identify casemix factors for PROMs hip/knee
RM Peters, LN van Steenberg, RE Stewart, M Stevens, PC Rijk, SK Bulstra, WP Zijlstra
Welke patiënten verbeteren het meest na een totale heupprothese?
Invloed van patiëntkenmerken op PROMs na totale heupprothese Patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) zijn belangrijk in de orthopedie, omdat ze de ervaring van patiënten weergeven. Bij het vergelijken van uitkomsten van zorg moet men echter rekening houden met patiëntkenmerken (casemix). Zo heeft een oudere patiënt, of een patiënt met veel bijkomende ziekten, een hoger risico op problemen na de operatie dan een jonge, fitte patiënt.
Met behulp van LROI-data is onderzocht wat het effect is van leeftijd, geslacht, BMI, ASA-score, Charnley-classificatie, roken, en eerdere operaties aan het betreffende gewicht, op PROMs-uitkomsten 3 en 12 maanden na het plaatsen van een totale heupprothese (THP).
Patiënten die een primaire heupprothese kregen in de periode 2014-2018 zijn geïncludeerd. Van 22.357 patiënten waren de vragenlijsten voor de operatie en 3 en 12 maanden erna bekend. Op basis van patiëntkenmerken verdeelden we de patiënten in groepen: man of vrouw, <60 jaar of ≥60 jaar, BMI <30 of BMI ≥30, ASA I-II of ASA III-IV, met of zonder een eerdere operatie aan de heup. Voor alle groepen is – met multivariabele lineaire regressieanalyse – de mate van vooruitgang na de operatie gemeten; het verschil tussen de scores voor en na de operatie.
Conclusie
Patiënten die 1 jaar na een primaire totale heupprothese de meeste verbetering lieten zien in functionele uitkomsten, pijnverlichting en kwaliteit van leven (PROMs), zijn jonger dan 60 jaar, vrouw, hebben een hoge ASA-score, een hoge BMI en geen eerdere operatie aan de heup ondergaan.