Identify casemix factors for revision hip/knee
Augustus 2019: Publicatie Journal of Arthroplasty
Identify casemix factors for revision hip/knee
RM Peters, LN van Steenbergen, RE Stewart, M Stevens, PC Rijk, SK Bulstra, WP Zijlstra
ASA-score en BMI sterke voorspellers voor revisie totale heupprothese binnen 1 jaar
Een belangrijke uitkomstmaat na gewrichtsvervangende chirurgie is de overleving (survival) van het implantaat; het percentage prothesen dat opnieuw geopereerd en (gedeeltelijk) vervangen moet worden. De survival wordt niet alleen bepaald door het type prothese en de gebruikte chirurgische technieken, maar ook door de patiënt zelf. Bij het vergelijken van uitkomsten van zorg moet men rekening houden met verschillen in patiëntkenmerken (casemix).
Met behulp van data uit de LROI onderzochten we het effect van leeftijd, geslacht, BMI, ASA-score, Charnley-classificatie, voorgaande operaties aan het betreffende gewricht en roken op het revisiepercentage 1 en 3 jaar na het plaatsen van een primaire totale heupprothese. Op basis van 218.214 patiënten die een primaire totale heupprothese kregen vanwege artrose in de periode 2007-2018, is met multivariabele logistische
regressieanalyse de invloed van case-mix op survival bepaald.
Conclusie
Het korte-termijn-risico op revisie na een primaire totale heupprothese wordt beïnvloed door patiëntkenmerken. De sterkste voorspellers zijn een hoge ASA-score, een hoog BMI, en een eerdere operatie aan de heup. Dit onderzoek kan orthopeden helpen om patiënten met een hoog revisierisico te identificeren. Bij hen zijn preventieve strategieën zinvol om de kans op luxatie, infectie en periprothetische fractuur te verkleinen.
Bij het vergelijken van zorguitkomsten na heupprothese-chirurgie moet men corrigeren voor geslacht, leeftijd, ASA, BMI, voorgaande operaties en Charnley-score.