Project information

  • Project number: VRF2017-005a
  • Principal investigator: Vehmeijer, S
  • Status: Published
  • Joint: Hip
  • Type of prosthesis: Total hip arthroplasty
  • Determinant: Patient characteristics, Procedure characteristics, Preoperative PROM-scores
  • Outcome: PROMs: response
  • Starting year: 2017
  • Year of publication: 2019

Non responders hip prosthesis

December 2019: Publicatie JBJS
Non responders hip prosthesis

JC van Egmond, B Hesseling, M Melles, SBW Vehmeijer, LN van Steenbergen, NMC Mathijssen, JT Porsius

Verschillende hersteltrajecten na primaire totale knieprothese

De meerderheid van de patiënten is tevreden nadat zij een totale knieprothese (TKP) kregen. Toch blijft ongeveer 20% ontevreden. Onduidelijk is nog welke patiënten dit zijn en hoe dat komt. De meeste studies naar het resultaat van een TKP zijn een momentopname. De werkelijkheid is complexer. Het herstel na een TKP verloopt namelijk niet voor iedereen hetzelfde; er blijken verschillende hersteltrajecten te zijn wat betreft pijn en functie. Als we deze trajecten in kaart brengen, kunnen we beter bepalen voor welke patiënt de operatie geschikt is, de patiënt beter informeren over het te verwachten hersteltraject en de patiënt beter begeleiden na de operatie.

Om hersteltrajecten in kaart te brengen is latent class growth modeling (LCGM) een geaccepteerde statistische methode. Deze methode werd al eerder gebruikt om herstel na een TKP te bekijken. Hierbij werden gegevens van maar één ziekenhuis gebruikt. Het bleef onduidelijk hoeveel hersteltrajecten er zijn en welke patiënten een bepaald hersteltraject doormaken.

Het doel van deze studie was om de verschillen in hersteltrajecten in het eerste jaar na een primaire TKP te inventariseren met gegevens uit de LROI. De patiëntgerapporteerde Oxford Knee Score (OKS) is gebruikt als maat voor pijn en functioneren op verschillende momenten na een TKP-ingreep. Ook is bekeken 
welke patiëntkenmerken invloed hadden op het beloop van de OKS in het eerste jaar. Hiervoor zijn de LROI-gegevens van alle 69.705 primaire TKP-ingrepen vanwege artrose tussen 2014 en 2016 bekeken. Alle 809 patiënten met een compleet ingevulde OKS voor de operatie en 6 en 12 maanden na de operatie zijn meegenomen. Met LCGM verkenden we de hersteltrajecten. Er bleken 3 verschillende trajecten te zijn, waarvan één hersteltraject een ongunstig beloop heeft. 

Conclusie

Er zijn drie hersteltrajecten te onderscheiden na een TKP: high risers, gradual progressors en non responders. Voorspellers voor het ongunstige hersteltraject non responders zijn slechte scores op vragen over zelfzorg, angst en depressie en algemene gezondheidsscore, gemeten op de vragenlijst EQ-5D over kwaliteit van leven. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.