Project information

  • Project number: LROI2023-109
  • Principal investigator: Schreurs, W
  • Status: Published
  • Joint: Hip
  • Type of prosthesis: Hip arthroplasty
  • Determinant: Microbiology, Database linkage
  • Outcome: Revision for infection
  • Starting year: 2023
  • Year of publication: 2024

Periprosthetic joint infections in total hip and knee arthroplasties: first and second revision rates and microbiological factors using a matched LROI-PREZIES dataset.

Juli 2024: Publicatie Journal of Arthroplasty
Periprosthetic joint infections in total hip and knee arthroplasties: first and second revision rates and microbiological factors using a matched LROI-PREZIES dataset.

MHW van Veghel, LN van Steenbergen, HFL Wertheim, TII van der Kooi, BW Schreurs 

Vroege periprothetische infecties na totale heup- en knieprothese-ingrepen

Periprothetische infecties na totale heup- en knieprothesen kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals een hogere kans op re-revisies en overlijden. Door gegevens uit de LROI te combineren met gegevens uit PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) kunnen deze infecties in Nederland bestudeerd worden. PREZIES verzamelt informatie over postoperatieve wondinfecties in een landelijk registratiesysteem voor infectieziekten. Door de LROI en PREZIES te koppelen kunnen de micro-organismen die deze infecties veroorzaken geïdentificeerd worden. Dit kan belangrijk zijn voor het kiezen van de juiste behandeling, omdat er bij bepaalde bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Enterokokken een hogere kans is op het mislukken van een DAIR-procedure (Debridement, Antibiotics and Implant Retention). Daarnaast is er bij periprothetische infecties door Enterokokken een hogere kans op overlijden dan bij periprothetische infecties door andere micro-organismen. In dit onderzoek is gekeken welke bacteriën vroege periprothetische infecties na totale heup- en knieprothesen veroorzaken. Ook is gekeken naar de kans op een tweede revisie vanwege een periprothetische infectie of overlijden. Primaire totale heup- en knieprothesen geregistreerd tussen 2012 en 2018 in de LROI werden gekoppeld aan primaire totale heup- en knieprothesen uitgevoerd tussen 2012 en 2018 in ziekenhuizen die toestemming voor deelname gaven (52%) aan PREZIES. De koppeling vond plaats op basis van geboortedatum, operatiedatum, geslacht, ziekenhuis en gewricht. De definitie van een periprothetische infectie in PREZIES was gebaseerd op die van het Europees Centrum voor ziektepreventie.



Conclusie
Staphylococcus aureus en Coagulase-negatieve stafylokokken, waaronder Staphylococcus epidermidis, zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de vroege periprothetische infecties na totale heup- en knieprothesen in Nederland. Zowel de kans op een tweede revisie vanwege een periprothetische infectie binnen 5 jaar als de kans op overlijden binnen 5 jaar bij totale heup- en knieprothesen met een periprothetische infectie zijn hoog. Deze resultaten geven inzicht in de te bestrijden micro-organismen die vroege periprothetische infecties veroorzaken na totale heup- en knieprothesen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.