Project information

  • Project number: LROI2020-052
  • Principal investigator: van Susante, J
  • Status: Published
  • Joint: Hip
  • Type of prosthesis: Total hip arthroplasty
  • Determinant: Osteosynthesis
  • Outcome: Revision
  • Starting year: 2020
  • Year of publication: 2023

Survival analysis of salvage total hip arthroplasty after failed internal fixation of femoral neck fractures versus primary total hip arthroplasty as index treatment in the acute phase after the fracture. A national registry population based study.

Juli 2023: Publicatie Acta Orthopaedica
Survival analysis of salvage total hip arthroplasty after failed internal fixation of femoral neck fractures versus primary total hip arthroplasty as index treatment in the acute phase after the fracture. A national registry population based study.

PP Schmitz, G Hannink, MP Somford, BW Schreurs, JLC van Susante

Totale heupprothese direct na heupfractuur versus totale heupprothese na osteosynthese na heupfractuur: geen verschil in kans op revisie

Heupfracturen kunnen behandeld worden door het verrichten van een osteosynthese – het vastzetten van botdelen met platen, pinnen of schroeven – of door het plaatsen van een totale heupprothese. Er is geen consensus over de beste behandeling, met name in de groep patiënten van 60-70 jaar. Het falen van een osteosynthese komt regelmatig voor. Als hersteloperatie wordt dan een totale heupprothese geplaatst. In de literatuur is weinig bekend over de resultaten van een totale heupprothese als hersteloperatie in vergelijking met een totale heupprothese die direct geplaatst is bij een heupfractuur.

Het doel van deze studie is het vergelijken van de kans op een revisie na een totale heupprothese als hersteloperatie na een gefaalde osteosynthese, met de kans op een revisie bij een totale heupprothese die direct geplaatst werd bij een heupfractuur. Daarnaast is er gekeken naar de reden van revisie.

Alle patiënten die een totale heupprothese kregen vanwege een heupfractuur in de periode 2007-2018 werden bekeken. Totale heupprothesen bij patiënten die eerder een osteosynthese ondergingen werden vergeleken met totale heupprothesen bij patiënten die niet eerder geopereerd werden. Hierbij werd rekening gehouden met leeftijd, geslacht, ASA-score, operatieve benadering, gebruik van cement en kopgrootte 
van de prothese.

Conclusie 

Er is geen verschil gevonden in de kans op een revisie tussen een totale heupprothese als hersteloperatie na een gefaalde osteosynthese en een direct geplaatste totale heupprothese vanwege een fractuur. Wel is er een hogere kans op een revisie door een infectie bij een totale heupprothese als hersteloperatie, dan bij een direct geplaatste totale heupprothese vanwege een fractuur. Deze informatie is belangrijk in de beslissing voor de juiste behandeling van heupfracturen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.