The effect of bearing type on the outcome of total hip arthroplasty
November 2017: Publicatie Acta Orthopaedica
The effect of bearing type on the outcome of total hip arthroplasty
RM Peters, LN van Steenbergen, M Stevens, PC Rijk, SK Bulstra, WP Zijlstra
Effect van lagermateriaal (bearing) op overleving totale heupprothesen in Nederland
Van oudsher bestaat een totale heupprothese uit een steel en kop van cobalt-chroom (metaal) en een kom met een lager van polyethyleen. Het plaatsen van heupprothesen bij steeds jongere patiënten en de toename van het activiteitenniveau na de operatie, hebben geleid tot de ontwikkeling van verbeterde, slijtvastere prothesen. Materialen als keramiek, highly-cross linked- polyethyleen en geoxideerd zirconium zijn daarom geïntroduceerd. Met data uit de LROI is onderzocht of hiermee de levensduur van de heupprothesen is toegenomen (c.q. het revisiepercentage is afgenomen).
Van alle 209.912 totale heupprothese-ingrepen, uitgevoerd tussen 2007 en 2016, is bepaald of er binnen 9 jaar een revisie-ingreep heeft plaatsgevonden en of er verschil in revisie percentage is tussen de prothesen van verschillende materialen. De onderzoekers vergeleken de revisiepercentages van de ‘moderne prothesen’ met die van de ‘traditionele (metaal op polyethyleen) prothesen’ en corrigeerden voor casemix en mogelijke confounders.
Voorlopige conclusie
Totale heupprothesen met een lager van keramiek op (highly-crosslinked) polyethyleen, keramiek op keramiek en geoxideerd zirconium op (highly-crosslinked) polyethyleen geven in Nederland een kleinere kans op revisie binnen 9 jaar dan de traditionele (metaal op polyethyleen) prothese.