Project information

  • Project number: VRF2018-001a
  • Principal investigator: Nelissen, RGHH
  • Status: Published
  • Joint: Hip, Knee
  • Type of prosthesis: Total hip arthroplasty, Total knee arthroplasty
  • Determinant: Methodology, Quality of care
  • Outcome: Revision
  • Starting year: 2018
  • Year of publication: 2019

Variation in Revision Rate after THA and TKA in The Netherlands. Can we direct Quality Improvement Initiatives? (IQ Joint)

Oktober 2019: Publicatie JBJS
Variation in Revision Rate after THA and TKA in The Netherlands. Can we direct Quality Improvement Initiatives? (IQ Joint)

P van Schie, LN van Steenbergen, L van Bodegom-Vos, RGHH Nelissen, PJ Marang-van de Mheen

Variatie in revisiepercentage tussen zorgaanbieders na totale heup- en knieprothesen:kunnen we mogelijke oorzaken uit de LROI halen?

Als het revisiepercentage binnen 1 jaar na een primaire totale heup of knieprothese (THP/TKP) van een bepaalde zorg aanbieder hoger is dan van andere Nederlandse zorgaanbieders, kan dat betekenen dat de kwaliteit van zorg van die zorgaanbieder voor verbetering vatbaar is. Voorwaarde is dat het verschil betrouwbaar is en niet berust op toeval. Een volgende vraag is dan: kunnen we ook aangeven op welk gebied de zorgaanbieder zou moeten verbeteren?  Deze vragen hebben we beantwoord, gebruikmakend van data van alle 86.468 primaire THP en 73.077 primaire TKP-ingrepen uit de LROI, uitgevoerd in respectievelijk 97 en 98 ziekenhuizen in de periode 2014-2016.

Om te bepalen welke zorgaanbieders meer of minder revisies hadden dan verwacht op basis van patiëntkarakteristieken, is de methode Procedure Uitkomstanalyse van de NOV gebruikt. Deze gebruikten we ook om de redenen voor revisie te bepalen; infectie, protheseloslating en dislocatie bij THP en infectie, protheseloslating en technisch falen bij TKP. Dit zijn dan ook de gebieden die vatbaar zijn voor verbetering. 

Conclusie

Tussen de Nederlandse zorgaanbieders was sprake van een grote variatie 
in het revisiepercentage binnen 1 jaar na primaire THP en TKP. Voor de meeste zorgaanbieders met een hoger revisiepercentage dan verwacht was er een mogelijke oorzaak aan te wijzen. Met deze bevindingen kan de LROI richting geven aan interventies ter verbetering van de kwaliteit van zorg.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.